El nou mètode permetrà la desinfecció en continu de les cintes de transport de carn i productes carnis, utilitzades en els processos productius
Noel Alimentaria, companyia especialitzada en la producció i la distribució de pernil cuit i curat, embotits i carns fresques tant pel mercat nacional com internacional, impulsa constantment nous mètodes per garantir la seguretat alimentaria dels seus productes. Per aquest motiu, recentment ha participat en el desenvolupament d’un sistema integral de neteja i desinfecció en continu de les cintes que transporten carn i productes carnis durant la producció. Ho ha fet gràcies a un ajut a la cooperació per la innovació que li va concedir el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.
Per poder afrontar el projecte, Noel ha hagut de donar resposta a diversos objectius: dur a terme una avaluació tècnica i econòmica de les diferents alternatives de neteja i desinfecció; dissenyar i construir un prototip tenint en compte els condicionants reals de les empreses del sector carni; quantificar a través d’una prova pilot l’efecte desinfectant de diverses alternatives de tractament seleccionades i, per últim, avaluar també el prototip a escala industrial, un cop obtinguts els resultats durant la prova pilot.
Millorant els processos habituals
Generalment, les cintes de transport de carn es netegen i desinfecten al finalitzar la jornada laboral. En aquest sentit, el nou sistema pretén revolucionar aquesta sistemàtica i planteja una neteja i desinfecció en continu, mentre s’està treballant i sense interferir ni aturar la producció. En base a aquesta premissa, la companyia s’ha centrat en tres tipus de tecnologies: radiació ultraviolada, productes de neteja aptes per a la indústria alimentaria i vapor d’aigua.
Per tal d’avaluar-ne l’efectivitat, s’ha fet una prova pilot a les instal·lacions de Noel amb bons resultats pel que fa a la neteja i al manteniment de les cintes. A més, un cop efectuada aquesta avaluació, s’ha ampliat el ventall de proves a escala industrial en desinfecció d’utillatge i peces de producte carni envasades. En aquest cas, les conclusions també han estat satisfactòries. “Els resultats obtinguts en el marc de les proves industrials han estat positius, tant per la neteja i desinfecció en continu de cintes, com per la neteja i desinfecció d’utillatge i peces de producte carni envasades. A més, s’ha generat el suficient nou coneixement per a definir les bases per al disseny i desenvolupament d’un sistema industrial de desinfecció de cintes de transport en continu en format industrial. També per un mètode de desinfecció mentre es treballa d’utillatge i peces de producte carni”, assegura Jaume Planella, Director de R+D+i de Noel.
Per poder dur a terme aquest projecte, Noel ha comptat amb la col·laboració d’Olot Meats, empresa europea líder en el sacrifici de bestiar porcí; el recolzament tècnic de Proquimia, fabricant nacional d’especialitats químiques, líder del sector de la higiene per a la Indústria Alimentària
Mimasa, fabricant de maquinària per a sistemes de neteja, higienització i assecat d’elements de manutenció; l’IRTA, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries; Esbelt, fabricant de bandes transportadores antimicrobianes; i la Universitat Autònoma de Barcelona. La coordinació del projecte ha anat a càrrec d’INNOVACC, Associació Catalana d’Innovació del Sector Porcí.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.